Biondo Bike

Honlap: www.biondobike.hu

Tel: +3620/229-3950

Email: marta@biondobike.hu

Utolsó kommentek

Véget ért a kezdetek óta várt hosszú hétvége, és sok izgalmat, változatos időjárást hozott. Senki nem vitatkozhat azzal, hogy Ravenna nem elsősorban a Giro d’Italia miatt ismert. A csütörtöki 12. etap végén ebbe a történelmi városba érkezett meg a karaván, és ahogy az várható volt, egy sprintbefutó döntötte el az elsőség kérdését.

Röviddel a rajt után négy fő, Michal Golas (Vacansoleil) Davide Ricci Bitti (Farnese Vini), Miguel Minguez Ayala (Euskaltel) és Stef Clement (Rabobank), szökött meg a mezőnytől. (Clement egyébként onnan is ismerős lehet, hogy 2007-ben Bodrogi László mögött ő volt a harmadik az UCI időfutam világbajnokságán.)
A csoport folyamatosan az élen haladt, végül jó tíz kilométerrel a cél előtt fogták meg őket. A hajrában egy szerencsétlen kanyar és egy bukás - melyhez kisebb csetepaté is kötődött – után már csak egy néhány fős csoport tudott tovább haladni.
Végül igazából hét fő sprintelt az elsőségért. A győzelmet a
HTC-Highroad versenyzője, Mark Cavendish szerezte meg. Ő és Alessandro Petacchi, valamint több sprinter, például Ciolek, Ventoso, Hondo egyébként pénteken már nem állt rajthoz, befejezte a Girot és hazautazott.

Ha már Itáliában járunk, beszéljünk kicsit a divatról is. Figyelmesen nézve a képeket, közvetítéseket, láthatjuk, hogy a fekete és a fehér a mezeken és a kerékpárokon is újra feltűnik. A nyergek, cipők fehér divatja után több csapatnál láthatóak részben vagy egészben ezek a színek. Na jó, tudom, most sokan azt mondják: a fekete és a fehér nem szín, de ettől függetlenül nézzük csak meg például a Rabobank, esetleg a Saxo Bank bringáit vagy a Lampre mesteri vonalvezetésű Wilier kerékpárjait.
 
 
 
 
A következő három nap a hegyekről, Contadorról és Nibaliról szólt, de azért másoknak is jutott szerep.
Pénteken a 13. etapot szerencsére nem 13-án rendezték. A mezőny az itáliai Spilimbergoból indult, elhaladt a másnapi befutó, a Monte Zoncolan közelében, majd átkelt a Pöltenpasson (ez volt a 2. kategóriás Croce Carnico emelkedője) és így jutott át Ausztriába. Ezt követően a 3. kategóriás Gailbergsattel és a 2. kategóriás Iselsbergpass megmászása volt hátra. Majd elérték a Grossglockner hegytömege alatt vezető 1. kategóriás emelkedőt, mely a 2137 méteren lévő befutó előtt az 1908 méter magas Kasereck megmászását jelentette, közel 14 kilométeren át, 6,3 % átlagmeredekséggel, és egy 14 %-os szakasszal.
A rajt után egy órácskával 16 kerekesnek sikerült meglépnie, összességében nagyjából öt perc előnyre tettek szert. Mivel az élen állókra ez nem jelentett komoly veszélyt, csak annyira fáradtak, hogy az előny az utolsó emelkedőig elfogyjon, ami meg is történt. A csendes hegymenetben a későbbi győztes
José Rujano Guillen indult meg elsőként. Kissé később Contador is követte, utolérte a venezuelait és innen már a célig együtt maradtak, hamarosan, egy perc, majd még több lett az előnyűk.
A befutónál Contador nem erőltette a győzelmet, megelégedett azzal, hogy a riválisok 1 perc 36 másodpercet kaptak tőle.
A nagy vetélytárs, Nibali nem tudott reagálni, végül a leszakadt kisebb csoportból még a jóváírást jelentő harmadik helyet sem tudta megszerezni, ezt a korábban is jól szereplő Gadret érte el. A hegyen hideg és csapadék fogadta a versenyzőket, főkét azok fáztak rá, akik korábban leszakadtak.
 
A szombati 14. etap tele volt izgalmakkal, egy kis olasz virtussal és a végén egy felhőszakadással. Már korábban, a szakasz útvonalvezetésével, az út állapotával, illetve az utat övező szakadékokkal, a védőkorlátok hiányával kapcsolatban kételyek merültek fel. Végül törölték a Monte Crostist, majd a szurkolói tiltakozások, (értsd: tüntetés a hegyen) miatt az átírt útvonalban szereplő Taulis emelkedőjét is.
A Lienztől a kezdetekben egy három fős szőkés alakult ki, amely tizenegy perces előnyre is szert tett. Aztán a lerövidül szakasz végére, lassan, de olvadt az előny. Ez csak azért érdekes, mert ha kicsit jobban összejön a dolog, akár elég is lehetett volna ez a különbség, de a legmeredekebb pontján 22 %-os Monte Zoncolan-on a közel 7 perc is kevés. Az emelkedő 1200 méter szintkülönbséget jelent 10 kilométeren, és majd 12 % az átlag meredeksége. Végül mind három szökevény megadta magát. Talán jól érzékelteti a heroikus küzdelmet, hogy a kísérő motorok egyikének felforrt a vize, épp az elhaladó Nibali előtt.
Több támadási kísérlet után végül Igor Anton Hernandeznek sikerült elmenni és előnyét megőrizve megnyerni a szakaszt, valamit feljönni a harmadik helyre. A végső győzelemre is esélyes Contador okosan csak Nibalira figyelve annyit ment, amennyit muszáj volt.
 
A 15. szakasz vasárnap a Dolomitok lankáit vette célba. Conegliano - Gardeccia-Val di Fassaközött rendezték a király etapot, ami, igyelembe véve az előző két napot, nem csak fizikailag, de lelkileg is megviselt mindenkit. A táv nem kevesebb, mint 229 kilométer volt, melyet négy első és egy második kategóriás hegy nehezített. Ezek közül idén a Passo Giau 2236 méter magas volt, így ez lett az úgynevezett Cima Coppi, melyet minden évben a verseny legmagasabb pontja érdemel ki.
Ezen az etapon is kialakult egy szökés, egészen a Cima Coppi-ig, melyben a későbbi győztes Mikel Nieve (Euskaltel) is tekert. Innen az előny folyamatosan olvadt, s miközben Contador, Nibali, Scarponi, vagy Gadret küzdelmét figyeltük, azért is izgulhattunk, hogy ki ér haza a szökevények közül.
Ez végül az említett Nieve
mellett Stefano Garzellinek sikerült, ő lett a második, az összetettben is erre a helyre lépett előre. A harmadik Contador lett, aki a verseny során a több krízist is átélt Nibalinak, újabb másodperceket adott, annak ellenére, hogy az megpróbált „Down Hillben” elmenni tőle. Így már több mint öt percre van összetettben a rózsaszín trikóstól.

Címkék: kerékpár giro d italia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://biondobike.blog.hu/api/trackback/id/tr332928076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása