Biondo Bike

Honlap: www.biondobike.hu

Tel: +3620/229-3950

Email: marta@biondobike.hu

Utolsó kommentek

Hát már benne járunk a „Toura” közepében… Ideje, hogy kissé visszatekintsünk erre a közel két hétre, még a komoly hegyek előtt. Nem kívánunk a sportszakértők tudásával versenyezni, csupán néhány emléket akarunk felvillantani.

Ahogy elkezdődött… Igazából a csapatbemutatóval érdemes kezdeni az emlékezést. Látványos környezetben vonultak fel a csapatok, nem szokványos körítéssel, tánccal, lovagokkal, korhű ruhában. A szokásos esélylatolgatások mellett néha felvillant egy két kép a kerékpárokról is. Érdekes volt látni, hogy egyre nagyobb divat a nadrágokon, a combrészen alul egy vastagabb csík. Ehhez hasonló megoldás amúgy a Wilier és a Campagnolo idei ruhakollekcióin is megfigyelhető.

A korábbi évekkel ellentétben, nem egy prológ volt az első szakasz, hanem egy 191,5 km hosszú lényegében sík etapot kellett teljesíteni. Az útvonal közel fele a tengerparton vezetett és bizony a szél és a sajnálatos bukások miatt igen megrostálódott a mezőny. Contador is több mint 1 perc hátrányt szedett össze, Cadel Evans és Andy Schleck és még vagy 70 versenyző mögött. A napot végül Philippe GILBERT zárta az élen. Első nap ő vehette fel a sárga trikót.

A második napon egy rövid 23 km-s csapat időfutam volt, melyet TEAM GARMIN – CERVELO csapata teljesített a leggyorsabban, ennek köszönhetően Thor HUSHOVD néhány napra sárgába öltözött. Contador ismét másodperceket kapott az összetettben és így Evanshez 1 perc 41 másodperc, míg a Schleck-fivérekhez képest 1 perc 37 másodperc hátrányba került.

A harmadik etapon, miután a mezőny „bedarált” egy nagyobb szökést, Tyler Farrar nyerte a sprintbefutót, s mikor áthaladt a célvonalon, a Giro d' Italián balesetben elhunyt barátjára, Wouter Weylandtra emlékezve W betűt formált kezével. Ezen a napon a sprintben 3. Jose Joaquin Rojas Gil a Movistar Team kerekese húzhatta fel a zöld trikót így másnap már egy új festésű Pinarello Dogma nyergébe ülhetett, melyet a Campagnolo új Campy fantázia nevű teszt szettjével szereltek.

A negyedik szakaszon végre előbújtak a menők. A végén Contador és Evans sprintelt a kisebb hegyi befutón melyet, ha csak centiméterekkel is, az ausztrál nyert meg.

A következő 5. napon Contador nem volt jó passzban. Belekeveredett egy bukásba és talán sokakban megállt az ütő, mikor idegességében levette a sisakját és eldobta a bringáját. Sajnos többen buktak és voltak kénytelenek feladni a versenyt. Bukásba keveredett például Boonen is, Nicki Sörensen bringáját pedig egyszerűen elvitte egy motoros… Az ideges mezőny viszonylag hamar,  40 km-el a cél előtt megfogta a négy fős szökést, végül Cavendish örülhetett immár 16. alkalommal a Tour de France történetében.

A 6. etap egy szeles szakasz volt és a Tour leghosszabb távját 226 km-t kellett teljesíteni a versenyzőknek. A szélben a szökés jócskán elment, csak az utolsó 3 kilométernél érték őket utol, így minden pontszerző lehetőséget elvittek. Végül a sprintben Edvald Boasson Hagen Sky Procycling Team kerekese egy szép Pinarello nyergében volt a leggyorsabb.

Másnap aztán a 7. napon, a néhányak szemében titkos esélyesként is számon tartott Bradley Wiggins bukás után kénytelen volt feladni a versenyt. Annak ellenére, hogy a szél miatt nem volt nagy átlagsebesség ezen a versenynapon, hatalmas bukás volt a mezőnyben már nem első alkalommal. A befutót végül Cavendish nyerte. Közben érdekes verseny alakult ki a zöld trikóért az azt viselő Jose Joaquin ROJAS, valamint Philippe GILBERT és Mark CAVENDISH között.

Mindenki azt gondolta, hogy miután bekanyarodik a Francia Középhegységbe a karaván Contador majd támadást indít és farag a hátrányából. Nos nem igazán ezt történt, bár kétségtelen előrelépett az összetettben. A 8. szakaszt ismét egy Pinarelloval nyerték egy szökésből. Rui Costa második portugálként nyert szakaszt. Hushovd pedig, az előrejelzések ellenére megvédte a sárga trikót. A nap nagy vesztese, figyelembe véve a későbbi eseményeket is, az utolsó Tour de France-án részvevő Alekszander Vinokurov volt aki nem tudott hazaérni. A zöld trikót Philippe Gilbertnek sikerült megszereznie.


Másnap a 9. szakaszon Alekszander Vinokurov több társával a szűk vizes úton bukott a lejtmenetben és számára befejeződött a Tour és mint azóta megtudtuk sajnos a pályafutása is. A nap nyertese Thomas VOECKLER volt, bár az etapot Luis-Leon SANCHEZ a Rabobank sztárja nyerte, a kis francia sok év után újra felhúzhatta a sárga trikót. Megérdemelte mindezt, hiszen már napok óta igyekezett egy szökésben hazaérni. Igaz a sikerükhöz az említett bukás is hozzájárult. Sajnos egy másik esemény is borzolta a kedélyeket, mivel a szökevényeket, pontosabban közülük kettőt a francia TV egy autója cserbenhagyva elütötte. Az egyik áldozat, Johnny HOOGERLAND ha nagy sokára a mezőny után, mikor beért átvehette a pöttyös trikót.


A pihenő nap sem telt el eseménytelenül. Az orosz Alekszandr Kolobnyev a Katyusa versenyzőjének leadott mintájában a nemzetközi szövetség (UCI) tájékoztatása szerint egy a tiltott szerek közé tartozó vízhajtót mutattak ki, amely fedőszernek minősül. A csapat a versenyzőt hazaküldte. Kolobnyev egyébként nem akárki, 2007-ben és 2009-ben a világbajnokságon ezüstérmes, a pekingi olimpia mezőnyversenyében bronzérmes volt.


A pihenő nap után  nem túl kellemes időben két simább és kisebb 3-4. kategóriás hegyeket tartalmazó szakasszal folytatódott a verseny, amely két sprinter Andre Greipel és Cavendish küzdelmét hozta. Mindketten egyszer örülhettek. Thomas VOECKLER pedig csendben megvédte a sárga trikót. Szerencsére nem voltak olyan tragikus események, talán John GADRET addigi gyenge szereplése és az hogy a 11. szakasz elött feladta a versenyt volt az egyik nagy meglepetés.


Ma eljön talán az igazság pillanata. A hegyekben biztos, hogy gazdát cserél a pöttyös trikó és talán a sárga is. De hogy kinek jön ki a lépés: Luis-Leon SANCHEZ, Cadel EVANS, Andy SCHLECK, Andréas KLÖDEN, Ivan BASSO vagy Alberto CONTADOR? Estére kiderül…


 

Címkék: tour de france 2011

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://biondobike.blog.hu/api/trackback/id/tr223065651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása