Biondo Bike

Honlap: www.biondobike.hu

Tel: +3620/229-3950

Email: marta@biondobike.hu

Utolsó kommentek

Végre elérkezett, amit nagyon sokan már egy éve várunk - a Wilier harcba szállt a 650B-s kerékméretben is!

Tavaly, mikor először láthattam, tapinthattam, tesztelhettem a Wilier két 29"-os kerekű, csúcskategóriás karbon XC mountain bike-ját, a 101 XN-t és a 501 XN-t, nem voltam benne egészen biztos, hogy nem ez a kerékméret lesz-e az egyeduralkodó a következő években is a legendás liliomos márka háza táján. A két szóban forgó bringa ugyanis mind merevségben, mind felépítésben, mind menettulajdonságait illetően, és természetesen a külsejét tekintve - annyira telitalálatnak bizonyult, hogy akár - a Specialized-hez hasonlóan- az is benne volt a pakliban, hogy a köztes kerékméretet ki fogják hagyni a Wilier 2014-es modellpalettájáról. Hál' Istennek ez nem így lett, és amellett, hogy a két 29"-os karbon montit változatlan formában meghagyták jövőre is, kifejlesztették azoknak a 27,7-ös kerekű változatait is! Jelen cikkünkben a csúcsmodellről, a Wilier 101 XB-ről lesz szó!

101 XB 2..JPG

MEGJELENÉS ÉS DESIGN

A kerékpárról külsőre sok mindent el lehet mondani, de mint oly sok Wilier bringával kapcsolatban, az első reakció mindig az, hogy "Úristen, de szép!". Szóval a kerékpár gyönyörű, ezen nincs is mit ragozni, a forma telitalálat, a színek elképesztőek, és az egésznek van egy olyan összképe, hogy az ember minden évben ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy vegyen magának egyet. Színvilágát tekintve egyébként ez a MTB egy kicsit kilóg a sorból, és nem lepődnék meg rajta, ha ő lenne az a fecske, aki végül a következő évekre is új nyarat csinálna...

VÁZTECHNOLÓGIA

A váz a 101 XN-hez hasonlóan a Toray/Mitsubishi köbmilliméterenként 60 tonnás szakítószilárdságú karbonszövetéből készült, monocoque technológiával. Természetesen ezen a vázon is megtalálható az összes Wilierekre jellemző, manapság használatos technikai újítás, mint például az aszimmetrikus láncvillák, a vázon belül vezetett kábelek (a már megszokott, menet közbeni állíthatóságot is lehetővé tévő tekerentyűkkel), az integrált váltópapucsok, a nagyon túlépített tapered fejcső, a brutál túlméretes (BB92-es) monoblokkház vagy éppen a teljes váznak egy plusz védelmet adó anyagréteg a vázon belül, vagyis az Integrated Frame Protector! A festésről egy kicsit bővebben: A fekete alapon áramvonalas vörös-fehér minták mutatnak egyfajta kontinuitást a Wilier kollekciójának fő vonulatával, de mégis egy kicsit más, amely arra enged következtetni, hogy a jövőbeni kollekciók valami egészen hasonló színvilágot fognak képviselni.

101 XB 3..JPG

FELSZERELTSÉG ÉS ALKATRÉSZEK

Nyilván számtalan felszereltséggel elérhető lesz, de én tesztelésre a full-Shimano XT-vel szerelt változatát kaptam a Wilier tesztnapján ennek a csodálatos kerékpárnak, a 160 centis magasságomnak megfelelően S-es méretben.

A villa tekintetében egy Rock Shox Reba RL kapott helyet a vázban, Miche 966-os kerekekkel, a Geax 650B-s gumijaival, továbbá a már megszokott Ritchey kiegészítő alkatrészekkel.

HASZNÁLAT ÉS TESZT

Újabb teszt, megint a Montello-n. Először is rendkívül nagy örömmel töltött el, hogy végre az én testmagasságomhoz is készül csúcskategóriás hegyi gép, és nem kell ekkora termettel a 29"-ereken kerekeznem. (amelyet viszont a kollégáim használnak nagy előszeretettel:) A merevsége elképesztő ennek a gépnek, és ez nem csak a felfeléknél, hanem a lejtőzéseknél is nagyon feltűnő volt. Az oldalirányú merevsége már magában is elképesztő, de ami még nagyon érdekes és egyben kellemes élmény volt, az az irányíthatósága. Már a tavalyi Wilier 101 XN, illetve 501 XN teszteléseknél is elmondta a kollégám, hogy nem csak a merevsége volt egészen elképesztő azoknak a montiknak, hanem az, ahogyan fordul, amilyen stabilan irányítható és mégis érzékeny - egyszóval a kezelhetősége kiemelkedő! Ezeket a kiváló tulajdonságokat úgy tűnik a 29" után a 27,5"-ra is átörökítette a Wilier, hiszen a 101 XB-n én magam is éreztem azt, amit egy éve hallgatok... A felszerelésről sok mindent nem lehet elmondani, a Shimano XT szettjéről már számtalan kerékpár vonatkozásában írtunk, egyszerűen fantasztikus, nem találni hibát rajta. A Rock Shox Reba RL telót is több 29"-er gépen teszteltük már, kiválóan működik, finoman mozog és jól is állítható, nemhiába szerelnek egyre több kerékpárt a Rock Shox villáival. A tesztnél a váz mellett kiemelném a Miche 966-os kerekeit a Geax gumikkal, ez végre egy olyan összeállítás, ami nem csak jól tapad, hanem könnyű is, amely egy merev farú XC bringánál nem elhanyagolható szempont. A kerékpár tömege egyébként is nagyon alacsony, az én S-es bringámnál 9,5 kg volt, és még egyszer mondom ez a belépő XT-s felszereltségű verzió...!

101 XB 4..JPG

POZITÍVUMOK:

- nagyon merev és jól eltalált geometriájú váz

- hihetetlenül jól kezelhető, mondhatnám intelligens

- gyönyörű :)

- nagyon kis tömeg

- már az alapfelszereltség is tökéletes

- rendkívül kedvező ár

NEGATÍVUMOK:

- semmi, de semmi!

A kerékpár csodálatos volt, nincs ezen mit ragozni, mindenkinek csak ajánlani tudom, és ami még plusz meglepetés az az ára! Most a Wilier egyébként az eddigieknél is kedvezőbb áron kínálja legendás termékeit. Akinek megtetszett, az a Wilier hivatalos forgalmazójánál a Biondo Bike-nál megvásárolhatja a 101 XB-t most bevezető áron, amely rendelhető 20 különféle változatban Shimano XT-vel, illetve XTR-el, vagy SRAM XX1, és a vadonatúj SRAM X01 szettel is! A pontjaim pedig természetesen nem lehetnek mások, mint:

 

10/10

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://biondobike.blog.hu/api/trackback/id/tr585386239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása